Samtalesalon om GRUNDLOVE

Samtalesalon om GRUNDLOVE

Grundloven er grundlaget for det danske samfund. Den definerer de spilleregler, som vi alle skal overholde som borgere i Danmark. Men een ting er hele landets grundlove, men hvad med dine egne? Hvilke grundlove lever du egentlig efter? Hvor er de kommer fra? Og hvad sker der, når du bryder dem?

Det handler samtalesalonen om GRUNDLOVE om.

 • Denne samtalesalon er udviklet af Nadja Pass og Andreas Lloyd fra Borgerlyst.
 • Salonen blev afholdt første gang 5. juni 2011 ved Søren Kierkegaard-statuen i Det Kongelige Biblioteks Have

Hold din egen samtalesalon om GRUNDLOVE:

Rigtig god fornøjelse.

9 comments

 1. Posted by Charlotte Burgess, at

  Det er skrevet i kalenderen. Hvad tid er det?
  Ser frem til min første slentre-samtalesalon – endnu en gang et fantastisk ord du har fundet på der Nadja ;-)

 2. Posted by Nadja Pass, at

  @ Charlotte – Ups, tidspunktet fremgik – så nu har jeg rettet det efterfølgende :-) Det re fra 14-17. Og man må meget gerne tage nogen med! Dejligt, at du kommer.

 3. Posted by Andreas Lloyd, at

  Grundlovsdag 2011 havde Borgerlyst 1-års-fødselsdag. Og det fejrede vi med en søndags-slentre-samtalesalon.

  Ti snakkelystne voksne, to klapvogne (med fine små borgere i) og en meget lille hund gik rundt på Slotsholmen og omegn. Og lod statsmagterne, kulturens højborge, kanalhyggen, staldduften og kosmopolen anspore nogle tankevækkende samtaler.

  Vi startede ved Søren Kierkegaard -statuen i Det Kongelige Biblioteks Have (efter sigende gik han altid rundt om snakkede med fremmede i byen, så han var et passende udgangspunkt), rundt under ridebanens smukke buer (som jeg altid har undret mig over, at borgere og politikere ikke bruger mere aktivt som en moderne agora), henover Marmorbroen, ned til havnefronten ud for Den Sorte Diamant (hvor vi snakkede om alverdens viden og inspirationskilder på den solvarme trætrappe) – og tilbage til Søren Kierkegaard. Allesammen væsentligt klogere, end da vi startede ved udgangspunktet et par timer tidligere.

  Og JA – det var en dejligt, rigtig dejligt. Inspirerende, tankevækkende, provokerende – og ikke mindst en utroligt hyggelig måde at tilbringe et par søndagstimer på for os der var der.

 4. Posted by Kim Bach, at

  Tak for en dejlig eftermiddag, vi kom jo vidt omkring, lad os tage det bagfra, og så vender vi tilbage til i dag, DET er da Kierkegaard inspireret ;-)

  Først og fremmest, så synes jeg at jeg skylder et blogindlæg om Borgerlyst i anledning af 1-årsdagen, men det bliver nok ikke rigtig til noget, en kommentar er bedre, og lettere at følge!

  Nå man forstår det bagfra så jeg endte med at tale med en god ven, som er fra Norge, og han havde ikke så meget til overs for vores grundlovsdag, næh du 17-maj! det er noget der rykker, her var det så det gik op for mig hvad der tiltaler mig, nemlig at grundlovsdagen ikke er sådan en nationalistisk omgang, jeg fortalte min ven at jeg netop havde fejret grundloven, og viste ham indgangsbønnen til “runde 1”, han klappede i som en østers og nikkede anerkendende.

  Genopfinde demokratiet, ja det vil jeg OGSÅ være med til, og imponerende muligheder de mennesker der deltog i samtalesalonen for at gøre netop det, ikke just nogle hvem-som-helster, undrer mig over hvad en erklæret amatør, som mig, gør i den forsamling ;-)

  Faktisk har jeg tænkt meget over meningen med livet, sker jo når man når en fremskreden alder, ved at man ikke har sine forældre evigt, og heller ikke sit eget liv evigt, tror nok jeg er kommet til den konklusion at der ikke er en mening, men at det er op til den kommende generation at finde den, så det arbejder jeg på, dog ikke genetisk, hvilket nok er et stor tab når man oplevede at se en dreng lege på den måde i går, jeg havde jo mest lyst til at lege med, men nød at iagttage legen som observatør, på afstand.

  At du skulle bringe Distortion og “nu er det slut” manifestet op, var yderst interessant, jeg ELSKER “fællesskabet”, og det er det der har svigtet, det beder jeg til vi genfinder <3

  Jeg engagerer mig meget mest i andre mennesker end dem der genetisk er mig nære, det har jeg nogle gange dårlig samvittighed over, frihed er det der er vigtigst for mig, dernæst viden.

  Så var det jo også fars dag, og min aversion mod parti-politik har jeg nok fået fra ham, selv om det var mine forældre der vækkede min repsekt for folkestyret ved at tage mig og min med ned til stemmelokalet når der var valg, det var jo mystisk "hertil og ikke længere, valget er hemmeligt". Jeg kender STADIG ikke min fars politiske ståsted, men han har stemt hver eneste gang han kunne, og sikkert på samme parti.

  Det arabiske forår, den spanske sommer, det danske efterår jo det bliver varmt.

  Livet leves forfra men kan kun forståes bagfra, jeg tror jeg forstår lidt mere nu!

  LÆNGE LEVE FÆLLESSKABET!

 5. Posted by Kim Bach, at

  (ja det blev vel egentlig til en blog-post – tror jeg krydsposter den, så har jeg også lidt mere kontrol over layout ;-))

 6. Pingback: Kim Bach . Org » Blog Archive » Fællesskabet

 7. Posted by Nadja Pass, at

  @ Kim – Trackback skulle være fixet nu :-) Og sikken en kommentar! Tusind tak for den. Det er fedt, at du deltager så aktivt og trofast i vores arrangementer – og dejligt at læse din tolkning af det hele her :-)

  Jeg har også tænkt en del over det med 17. maj versus grundlovsdag – og jeg er glad for at læse om din udveksling med din norske ven – men sandheden er jo samtidig, at vi er virkelig, virkelig få, der på nogen måde markerer grundlovsdag herhjemme. Jeg er ikke på nogen måde ude i en nationalistisk fejringsdrøm, men uh, hvor ville jeg synes, det var sundt, hvis vi som danskere generelt benyttede den årlige lejlighed til for alvor at diskutere behovet for eventuelle grundlovsrevisioner – og argumenterne for, hvorfor de skulle være vigtige nok til at skabe røre i grundlovene for.

  Med hensyn til din “amatør-tilgang” må jeg også sige, at jeg var imponeret over opbudet af viden og vinkler forleden. Men det er samtidig vigtigt at insistere på, at Borgerlyst netop IKKE skal kræve forhåndsviden og ikke kun skal være for dem, der allerede ved en masse. Jeg ved jo grundlæggende heller ikke selv en skid fagligt set om demokratiet – men jeg forbeholder mig retten til at være borger og synes det skal være muligt at deltage i debatterne som sådan. Hvor er vi ellers henne, rent demokratisk, hvis man skal være politolog for at deltage i diskussionerne?

 8. Posted by Kim Bach, at

  Tak (ændrede også titlen til “Det danske efterår” – man skal passe på når man trykker “publish”)

  Jeg ved godt at du heller ikke er ude i en nationalistisk fejringsdrøm (fantastisk begreb ;-)), og jeg ville også ønske at flere fejrede dagen på en eller anden måde, som jeg sagde da vi skiltes søndag, så betyder 9-april og 4-5-maj nok mere for mig da det handler om “frihed”, jeg er bare træt af den naturlige kobling væk fra civil-samfundet som den begivenhed i stigende grad får, og specielt siger den nye “Flagdag for Danmarks udsendte” (http://da.wikipedia.org/wiki/Flagdag_for_Danmarks_udsendte) mig ikke ret meget, specielt da vi allerede havde de andre dage at tage af, den 5-september blev så et neutralt kompromis.

  Endnu engang tillykke med fødselsdagen, og det “øjenhøjdedemokrati” (prøver virkelig at undgå “basisdemokrati” her) der kan blive resultatet

 9. Pingback: Print en samtalemenu med det samme | Samtalesaloner

Post your comment