BAGGRUND: Hvorfor holder vi samtalesaloner

BAGGRUND: Hvorfor holder vi samtalesaloner

Vi startede samtalesaloner, fordi vi selv syntes, de manglede. Vi savnede nogle steder at mødes med folk, vi ikke allerede kendte – og som levede, tænkte, handlede og stemte helt anderledes end os selv – og kunne snakke ordentligt og åbent sammen. Om stort og småt. Løst og fast.

Vi savnede at kunne træde ind i et “historieløst rum”, hvor ingen allerede kendte os og forventede, at vi ville sige og mene noget bestemt – og så kunne vende nogle vigtige emner og spørgsmål sammen med andre, vi kendte lige så lidt til på forhånd, som de kendte til os.

Vi savnede, at den gode samtale i sig selv fik lov at være i fokus, uden at den hele tiden skulle resultere i konkrete nye ideer, post-its og opsamling i plenum. Vi savnede, at det i sig selv kunne være et mål at føre en god, nuanceret, fordomsfri samtale, der fik lov at udvikle sig i overraskende, krøllede retninger på den måde, som det næsten er umuligt at samtale, hvis man skal nå et konkret mål.

Men vi kunne også godt se, at det ikke sker af sig selv. Det gør det ofte i udlandet og på rejser – men herhjemme er det svært at indlede samtaler med nogen, man ikke allerede kender. Når vi er til fester, konferencer og arrangementer, har vi en tendens til at styre hen mod dem, der ligner os selv – og i mangel af bedre spørger vi typisk “nå, hva’ laver du så?” for at få samtalen igang. Og så udvikler samtalen sig temmelig forudsigeligt – man spørger og svarer det, man har spurgt og svaret 100 gange før. Gentager den samme gamle grammofonplade, som selv er ved at være temmelig træt af at afspille. Det er selvfølgelig bedre at starte samtalen dér, end slet ikke at starte en samtale. Men hvor vi dog længtes efter at kunne et sted hen, hvor vi kunne springe direkte til de spændende spørgsmål og alt det, vi havde på hjerte.

Jo mere vi snakkede med andre om det, jo mere viste det sig, at mange andre havde det ligesådan – men, at det var overraskende svært at ændre på. Vi havde simpelthen brug for en undskyldning for at kunne gå hen til fremmede og stille dem nogen interessante spørgsmål. Derfor startede vi samtalesalonerne – og derfor har vi siden eksperimenteret med at udvikle salonteknikker, samtalestartere og værtskab, der gør det helt naturligt for salongæsterne at gå direkte igang med de spændende samtaler.

Samtalesaloner er under konstant udvikling – og vi vrider og drejer hele tiden teknikkerne og øvelserne for at gøre dem bedre, finde på noget nyt og udvikle øvelser, der passer optimalt til de forskellige emner. Så når vi holder samtalesaloner, består drejebogen ofte af et mix af nogle af de efterhånden helt klassiske øvelser – og nogen, vi aldrig har prøvet før.

Post your comment