Kom godt i gang

Kom godt i gang

Det er nemt og sjovt at holde sine egne samtalesaloner. Egentlig skal du bare printe en af vores mange samtalemenuer, samle nogle gode folk, koble samtalepartnerne op to og to eller tre og tre – stikke dem en samtalemenu… og så er du igang med at holde samtalesalon.

Men hvis du gerne vil vide lidt mere, har vi samlet nogle redskaber her:

Print samtalemenuer og drejebøger
Du kan printe alle vores tidligere samtalemenuer og samtalestartere her, hvor der ligger en rå oversigt over det hele. Hvis du gerne vil have lidt mere introduktion til de enkelte saloner og se de fulde drejebøger for nogle af dem, er det her, du skal kigge.

Vi har fordelt dem på fire kategorier:

 • Nemme begynder-saloner
  Disse saloner er gode at lægge ud med, hvis du aldrig har prøvet at holde samtalesalon før. Emnerne er noget, alle kan forholde sig til – og du kommer langt bare ved at invitere, printe samtalemenuerne og sørge for at gæsterne taler om menuerne to og to eller tre og tre. Så kan du altid koble de mere avancerede øvelser på senere.

  Samtalesaloner om samfundsspørgsmål
  Samtalesaloner er en god anledning til at få vendt verdenssituationen med nogen, der tænker helt anderledes end en selv. Her lytter man åbent og oprigtigt til hinanden, uden at ane, hvor hinanden står politisk og får indblik i, hvorfor andre tænker, handler og stemmer som de gør. Disse samtalesaloner lægger op til gode og grundige samtaler om, hvilket samfund vi gerne vil have – og hvornår vi kan nå dertil. De egner sig rigtig godt som samtalestartere til 1. maj, grundlovsdag og i forbindelse med valgkampe – men kan selvfølgelig bruges hele året.

  Samtalesaloner, der styrker deltagernes borgerlyst og egen handlekraft i hverdagen
  Samtalesaloner er opstartet og udviklet af Samfundslaboratoriet Borgerlyst, der arbejder for styrke borgernes egen handlekraft i hverdagen. Derfor er der selvfølgelig også mange af vores samtalesaloner, der handler om, hvordan man kommer fra tanke til handling – og undgår de typiske “opstartsfælder”. Disse samtalesaloner passer godt sammen med vores bog “Borgerlyst – Handlekraft i hverdagen”, som du kan downloade gratis her. Men alle kan snakke med – deltagerne behøver ikke at have læst noget på forhånd eller have en konkret borgerlysten ide.

  Samtalemenuer om hverdagsemner
  Du behøver ikke at holde en fuld samtalesalon for at bruge salonteknikkerne til at få sat godt gang i samtalerne mellem gæster, familiemedlemmer eller kolleger, der ikke kender hinanden så godt – eller sikre, at I kommer til at snakke sammen på en helt ny måde. Disse samtalemenuer egner sig godt til bare at printe ud og tage med til vennemiddagen, jule-/påskefrokosten, teambuildingturen, polterabenden, sommerhusturen eller den lange biltur. Du kan sagtens supplere med de andre øvelser fra drejebøgerne – men samtalemenuerne er rigeligt i sig selv.

 • Introduktion til salonværtskab
  Hvis du gerne vil læse lidt mere om salonværtskab, og hvordan vi plejer at arbejde med vores “klassiske øvelser”, er vores salonværtsmanual lige det, du har brug for.

  Du må meget gerne bruge materialet – sålænge du deler på lige vilkår
  Hvis du gerne vil læse lidt om de forskellige saloner og printe samtalestartere og samtalemenuer, finder du det hele herunder. Det hele er udgivet under en creative commons licens – så du er velkommen til at bruge det, så længe du selv deler på samme vilkår. Vores billeder, logoer og grafik vil vi dog gerne bede dig om ikke at bruge, så alle tydeligt kan se, hvilke saloner Borgerlyst er afsender på, og hvilke alle I andre har udviklet og arrangeret.

  Skriv dine samtalesaloner i den fælles kalender
  Hvis du begynder at holde samtalesaloner, må du meget gerne skrive det i vores fælles kalender, så andre har mulighed for at finde frem til dig og din salon. Jo flere, vi er, jo længere ud i landet kan vi nå – og jo større er chancerne for, at der er en salon, når man er i humør til det.

  Comments are closed.