Eksperiment: Den landssamlende FORSAMLING
Borgerlyst kalder på dig – og FORSAMLINGEN
27. september fra 13 til 17 stimler vi sammen over hele landet for at sikre langtidsholdbar flygtningehjælp og vedvarende folkeengagement.
Samfundslaboratoriet Borgerlyst sender inspirationsoplæg og samtalestartere live fra København – så du og din lokale forsamling nemt kan være med lige dér, hvor det passer jer bedst. Du kan også følge med hjemme fra sofaen. Hvis du stiller ind på borgerlyst.dk/forsamlingen mellem 13 og 17 er du med i Forsamlingen. Lige meget, hvem du er – lige meget, hvor du er.
Hvad er Forsamlingen?
Forsamlingen er en landssamlende nyfortolkning af forsamlingshuset. I de samme fire timer samles vidt forskellige borgere landet rundt for sammen at løse aktuelle samfundsudfordringer.
Samfundslaboratoriet Borgerlyst sender inspirationsoplæg, samtalestartere og ideudviklingsøvelser live – og landet rundt samles alle andre til lokale forsamlinger, hvor de veksler mellem at følge den landsdækkende livestream fra Borgerlyst og at zoome ind på lokale løsninger.
Det skifter fra gang til gang, hvilken udfordring, Forsamlingen tager fat på. Og det skifter derfor også fra gang til gang, hvilke initiativtagere, sociale entreprenører, eksperter, praktikere og folk, der har personlige erfaringer med den aktuelle samfundsudfordring, Borgerlyst forsamler.
De lokale forsamlinger er sammensat præcis som de lokale initiativtagere foretrækker det. De kan være store og små. Specialiserede eller åbne for alle. Fælles for dem er, at de også følger livestreamen fra Borgerlysts forsamling og arbejder med det samme spørgsmål på det samme tidspunkt.
Udfordringen til Forsamlingen # 1 den 27. september 2015 er, hvordan vi bedst hjælper alle de gode, spontant opståede flygtningeinitiativer og folkehjælpsaktioner med at blive langtidsholdbare. Også når hverdagen sætter ind.
Hvorfor sætter Forsamlingen # 1 fokus på flygtninge- og folkehjælp?
Det har været så utroligt at opleve det danske civilsamfund rejse sig for at hjælpe flygtningene. Men det er også alt sammen gået så hurtigt, at det har været svært at følge med. Både for alle de seje initiativtagere, der har sat spontane indsamlinger og hjælpeordninger i gang – og for alle os, der gerne ville støtte op om dem, men ind i mellem har haft lidt svært ved at overskue, hvor og hvordan vores tid, energi og penge var til størst hjælp.
Det er helt naturligt, at der opstår kaos og risiko for skønne spildte kræfter midt i så akut en situation. Hvor der handles, der spildes – og i de første uger var det vigtigste, at vi hver især kom hurtigt fra afmagt til handling. Reagerede. Gjorde noget.
Men snart bliver det hverdag. Medierne vil flokkes om verdens andre brændpunkter. De bedste initiativer har på kort tid vokset sig så store, at de er ved at implodere. Og de initiativtagere, der har taget et kæmpe træk nu, er udmattede. Mange af os andre ved ikke rigtigt, hvor vi nu skal tage fat og ender med at slå os til tåls med, at nu har vi nok gjort nok. Men behovet og udfordringerne bliver ikke mindre, bare fordi det første akutte fokus forsvinder. Tværtimod bliver det vigtigere at fastholde en bred opbakning, så vi på lang sigt kan hjælpe de flygtninge, der blev i Danmark. Men at få et sted at bo. Få venner. Et arbejde. Et netværk. En fritid. Et liv.
Forsamlingen # 1 samles for at finde ud af, hvordan vi bedst aflaster initiativtagerne og hjælper deres projekter med at udvikle sig. et sat på stand by. Hvordan aflaster vi dem bedst? Hvordan skaber vi overblik over de mange måder, man kan hjælpe på, så kræfterne bliver godt fordelt? Hvordan sikrer vi, at projekterne bliver ved at bevare deres smittende gejst og gnist, når det hele bliver lidt mere hverdag? Hvordan fastholder vi den store, brede interesse, der er blusset op i civilsamfundet, så danskerne for genopdyrket troen på, at det nytter at gøre noget?
Hvor og hvordan foregår Forsamlingen?
Omdrejningspunktet og fællesnævneren for Forsamlingen er de fire timers livestream fra Borgerlysts forsamling. Her har Borgerlyst samlet sociale entreprenører, eksperter, praktikere og forskere – og blander dem med folk, der har personlige erfaringer med den aktuelle udfordring. Tilsammen besidder Borgerlysts forsamling de vinkler, kompetencer, erfaringer og redskaber, der skal til for at give nogle virkelig kvalificerede bud på løsninger. Så selv hvis du ser med alene hjemmefra, vil du få masser af inspiration, eftertanker og gode råd alene ved at se, hvad deltagerne i Borgerlysts forsamling har på hjerte.
Rundt om i landet kan alle andre starte deres egne forsamlinger, hvor lokale kræfter samles for at udvikle fælles løsninger på Forsamlingens aktuelle udfordring. De lokale forsamlinger følger inspirationsoplæggene, instruktionerne og samtaleøvelserne fra Borgerlysts livestream – men bruger samtaleøvelserne til at løse de lokale udfordringer.
Efter Forsamlingen kan alle fra nær og fjern i forsamlingen dele eftertanker, gode råd og løsningsforslag på borgerlyst.dk/forsamlingen.
I ugerne efter Forsamlingen finder Borgerlyst mønstre i de mange udfordringer, forslag og muligheder – og giver konkrete bud på, hvordan der derfra kan arbejdes videre løsningerne.
Hvordan ser jeg live-streamen?
Et par dage før Forsamlingen samles, åbner vi her på borgerlyst.dk/forsamlingen en særlig tv-side, der fungerer lidt som at se net-tv. Så du kan også følge med på din iPad eller telefon, hvis du har lyst. Hvis I er mange sammen, er det hyggeligst at se live-sendingen sammen på en lidt større skærm. På siden vil der også være mulighed for at chatte med alle de andre, der deltager i Forsamlingen landet rundt.
Comments are closed.