Øvelse: Samtalekvadriller

Øvelse: Samtalekvadriller

Som opvarmning til en samtalesalon, bruger vi næsten altid det, vi kalder samtalekvadriller.

Det går ud på, at alle gæsterne har tre korte samtaler i rap med tre forskellige samtalepartnere om tre forskellige spørgsmål. Optimalt er hver af de korte samtaler på 7 minutter. Hvis du er presset på tid, er 5 minutter ok, men lige på den hurtige side. Hvis du holder et arrangement, hvor du ikke kører en fuld samtalesalon, men kun en enkelt kvadrille (hvilket vi selv ofte gør, og det plejer at fungere vældig godt) er det godt med 10 minutter pr. samtale. Således tager samtalekvadrillen omkring 30 minutter i alt – inklusive lidt tid til instruktioner og nye pardannelser. De tre spørgsmål i en samtalekvadrille bygger ovenpå hinanden i sværhedsgrad og re- fleksion. Det første er meget nemt og oplagt, så folk lige kan komme igang. Det næste kræver flere overvejelser. Og det sidste må gerne være en lille smule svært. Da gæsterne kommer til at vende spørgsmålene med tre forskellige samtalepartnere, får de lynhurtigt både selv reflekteret over emnet og nogle nye perspektiver, som de kan bringe med ind i den næste samtale ved at sige: “Lige før talte jeg med en, der…”.

Sådan instruerer du samtalekvadriller

1. Bland gæsterne, så de står sammen to og to.
2. Giv gæsterne det første spørgsmål for at sætte samtalerne i gang.
3. Når tiden for den første samtale er gået, så bed gæsterne sige tak til deres sam-
talepartner og finde en ny samtalepartner inden for den samme store klynge.
4. Giv de nye samtalepartnere det næste spørgsmål for at sætte de nye samtaler
i gang.
5. Gentag en tredje gang, så gæsterne får en tredje samtalepartner og et tredje
spørgsmål.

En mere avanceret variant af denne øvelse er at få deltagerne til indledningsvist at samle sig i grupper på fire – altså en kvadrille lidt ligesom i folkedans og lanciers. Vi var nemlig inspirerede af folkedans, da vi udviklede øvelsen, fordi det netop handler om at få gæst- erne til at hvirvle rundt og hilse på hinanden i en række korte samtaler, ligesom når man i folkedansen skifter dansepartnere mange gange på kort tid. Her skifter gæsterne i stedet samtalepartnere tre gange i deres kvadrille. Hvis du som vært kan se dig selv i det, fungerer det ofte overraskende godt og stemningsskabende lige med et glimt i øjet at neje eller bukke og sige, at nu må de sige pænt tak for samtalen til denne samtalepartner, før de går videre til den næste. Ofte begynder gæsterne så at lave lidt sjov med dansen og ligefrem inklinere for hinanden og bukke og neje for at sige tak for snakken.

Denne ’rigtige’ kvadrille, kan være en lille smule svær at styre, fordi det kan være svæ- rere for både dig og gæsterne at overskue grupperinger på fire og se, hvor der mangler nogen, eller er gæster til overs. Inden for kvadrillerne kan det også være lidt svært for nogle af gæsterne at forstå, at de skal blive inden for den samme kvadrille, men blot skifte samtalepartner. Og desuden er sandsynligheden for, at antallet går op langt mindre, end hvis du bare beder gæsterne om at finde sammen to og to eller tre og tre. Så de første par gange, du træner dit værtskab, kan du med fordel nøjes med at bede gæsterne skifte samtalepartnere tre gange uden placere at dem i kvadriller først. Det fungerer lige så godt og er langt nemmere at styre. Kvadrillen giver bare lige et ekstra glimt i øjet.

 

Skærmbillede 2016-06-10 12.29.29

OBS

En samtalekvadrille går ret hurtigt, og hvis du ikke har fået gjort ordentligt opmærk- som på, at der kun er tale om en opvarmningsøvelse, kan nogle af førstegangsgæsterne godt blive lidt forpustede og føle, at du afbryder dem hver gang, de lige er kommet i gang med en god snak. De har glædet sig til nogle gode nærværende snakke og ved jo ikke, at der snart venter en længere samtale med en enkelt samtalepartner. Og de frygter måske, at hele arrangementet bliver lige så hæsblæsende. Her kan det være fint med et glimt i øjet at sige, at du godt ved, at der her i starten er mange afbrudte samtaler, men det er kun lige for at få dem varmet op og få bragt en masse perspektiver hurtigt i spil – og i øvrigt er man meget velkommen til at blive hæn- gende bagefter for at få fulgt op på noget af dem, man ikke fik snakket færdig med.

Comments are closed.