Øvelse: Samtalemenu

Øvelse: Samtalemenu

Samtalemenuen er samtalesalonens hovedret. Den giver tid og ro til uforstyrrede, nærvæ- rende samtaler mellem gæsterne. Disse samtaler giver mulighed for at komme virkelig vidt omkring undervejs, fordi gæsterne allerede er kommet godt rundt om emnet i opvarm- ningsøvelserne og har fået tungerne på gled – og for de fleste føles det som en kæmpe luksus at have en halv times fokuseret samtaletid uden afbrydelser og mobiltelefoner. Så selvom mange førstegangsgæster først måske tænker: “Gisp, en halv time med den samme person,” ender de næsten altid med oplevelsen af, at tiden er fløjet afsted. Faktisk bliver de fleste gæster så fordybede i samtalerne, at de fuldstændig glemmer tid og sted.

Samtalemenuer er supernemme at sætte igang – det svære ligger forud for selve samta- lesalonen, når du skal finde på spørgsmålene. Så hvis du ikke bruger en af vores gennemprøvede samtalemenuer, vil vi anbefale dig at læse vores gode råd til, hvordan du formulerer de bedste spørgsmål på side 102 i vores håndbog.

Samtalemenuer fungerer allerbedst, når gæsterne deler dem to og to, for en vigtig del af øvelsen er, at gæsterne får mulighed for at kalibrere ind efter hinanden og finde ud af, hvordan de har lyst til at snakke sammen og hvor konkret, abstrakt, personligt eller helikopterperspektiveret netop deres samtale skal være.
Når man kun sidder to sammen, er begge samtalepartnere nødt til at være på banen og lytte til hinanden, hvis man er flere, bliver der mere kamp om ordet, og der er en risiko for at man kommer til at jappe for hurtigt gennem spørgsmålene, fordi alle skal have ordet. Man kan selvfølgelig sidde tre sammen, hvis antallet ikke lige går op, men hvis nogen gerne vil sidde sammen flere end tre, skal du splitte dem op i mindre grupper for ellers bliver det for svært at opnå den intimitet og det nærvær, samtalemenuerne ellers er så eminente til at skabe.
Man kan godt bruge en samtalemenu til en samtalemiddag, hvor seks gæster sammen udforsker menuens spørgsmål sammen. Men det forudsætter, at man har hele middagen til at komme omkring spørgsmålene, og ikke lægger andre samtaleøvelser ind undervejs.

Sådan instruerer du en samtalemenu

Forud for instruktionen af samtalemenuen skal du have benyttet dig af en blande-folk-teknik eller have bedt deltagerne finde en samtalepartner fra den modsatte ende af et hold- ningsbarometer. Først når de har fundet sammen to og to, instruerer du dem i, hvad der nu skal ske:
1. Fortæl gæsterne, at det er med samtalemenuen, som når man er på restaurant – de kigger på menuen og vælger selv, hvad de har mest lyst til. Ligesom man bliver over- mæt af at spise alt, hvad der er på restaurantens menu, er det heller ikke meningen, de skal nå gennem alle spørgsmålene. De skal starte der, hvor de har mest lyst – og se, hvor samtalen tager dem hen. Så kan de altid se, om de får lyst til at tage hul på flere spørgsmål undervejs.
2. Sørg for at understrege, at det ikke er meningen, at samtalepartnerne skal interviewe hinanden. Målet er den gode samtale, hvor begge deler tanker og erfaringer undervejs.
3. Sørg for at sige, at der ikke er nogen rigtige eller forkerte svar. Og de skal ikke for- tælle, hvad de har snakket om bagefter. Det er udelukkende de to samtalepartnere, der ved, hvad der sker i de 30 minutter, de taler sammen – og samtalen kan betragtes som et fortroligt rum.
4. Hvis du holder samtalesalonen udendørs, kan du opfordre gæsterne til at gå en tur, mens de snakker om menuen. Når vi har holdt slentresaloner, har vi ofte lagt en rute, der passer nogenlunde med en halv times gåtur i adstadigt tempo. Så går en af værterne som førerfår, som de øvrige gæster kan følge efter, så de ikke skal koncentere sig om at finde vej, men bare kan give sig hen til den gode samtale. Hvis samtalesa- lonen foregår indendørs, men vejret er godt, kan du sagtens opfordre gæsterne til at gå udenfor under denne øvelse. De skal bare huske at sætte en alarm til at ringe, for man glemmer let tid og sted, når man først fordyber sig i en samtalemenu.
5. Når den halve time er gået, er gæsterne ofte så fordybede i samtalen, at de lige skal have lov at lande og åbne sig mod verden igen, før du sætter noget nyt i gang. Derfor kan det være godt, hvis du har et par minutters luft i din drejebog inden den næste øvelse, så det ikke kommer til at føles for forjaget.

OBS

• Der kan selvfølgelig en sjælden gang være to gæster, der slet, slet ikke kan få samtalen til at glide. Og så er en halv time pludselig meget lang tid. Derfor er det vigtigt, at du som vært lige holder øje med, at alle samtalepar ser optagede og engagerede ud, og hvis nogle konstellationer ser ud til at køre lidt trægt, kan det være en god ide lige at gå hen og spørge diskret, hvordan det går. Ofte går det faktisk helt fint – de sidder måske bare lige og tænker over et af spørgsmålene – og det skal de jo have lov til. Men andre gange kan du som vært lige hjælpe dem videre ved at tage fat i et af spørgsmålene og sige, hvad du selv tænkte, da du stillede det spørgsmål, og spørge dem, hvad de tænker om det. Det kan som regel hjælpe dem godt videre.
• Vi sætter altid 30 minutter af til samtalemenuen, og den fungerer klart bedst, når der faktisk er god tid til den. På en halv time er der også tid til, at gæsterne lige kan nå på toilettet, i baren eller ud med en smøg undervejs, hvis de har brug for det. I praksis kan vi godt finde på at skære et par minutter af til sidst, hvis vi er blevet lidt pressede på tiden. Det opdager gæsterne aldrig, men det kan være en meget rar buffer for dig at have, selvom den kun skal benyttes i nødstilfælde – og har du ikke mere end 20 minutter til en samtalemenu, kan du med fordel komponere en lidt mindre mini-menu med 3-4 spørgsmål, så det ikke bliver for uoverskueligt.
• Samtalemenuer er supernemme at instruere og en næsten sikker succes. Det svære ligger i at komponere menuen og formulere spørgsmålene, så der er tilstrækkeligt meget krudt i dem. Hvis ikke spørgsmålene bider og overrasker lidt, er det nemlig ikke sikkert, at samtalerne bliver tilstrækkeligt interessante. Hvis du ikke har prøvet det før, kan det derfor være en god ide at bruge nogle af vores gennemprøvede samtalemenuer til dine første samtalesaloner – og når du så har fået mod på at formulere menuerne selv, kan du finde inspiration til de gode spørgsmål på side 102.
• Til vores første samtalesaloner kørte vi med to forskellige samtalemenuer, og det fungerede faktisk også rigtig godt. Og da samtalemenuerne er ret nemme at styre som vært, er det bestemt også en mulighed for dig at nøjes med flere samtalemenu-samtaler de første gange, du holder en samtalesalon.

Comments are closed.