Øvelse: Skriv en god invitation

Øvelse: Skriv en god invitation

Dit værtskab starter allerede ved invitationen. Det gælder uanset, om du inviterer til en samtalemiddag for dine bedste venner for at træne dit salonværtskab i det små – eller om du inviterer til en større, åben samtalesalon for en masse gæster, der hverken kender dig eller hinanden.

Invitationen skal på en gang pirre gæsternes nysgerrighed og få dem til at føle sig trygge nok til at møde op, selvom de ikke rigtigt ved, hvad de går ind til. Men invitationen har også et andet vigtigt formål: Den skal kridte banen op, så gæster- ne ved, at de kommer til at deltage i en anden type arrangement, end de er vant til – og dermed er klar til at overlade styringen til dig som vært, når de ankommer til samtalesalonen.

Vi har også mange gange oplevet, at gæster, der ikke havde mulighed for at møde fysisk op til selve salonen, er blevet så inspirerede af vores invitationer, at de er endt med at holde en lille spontan salon hjemme omkring middagsbordet, hvor de har brugt de spørgsmål vi har stillet i invitationen som mini-samtalemenu.

Blikfang og overskrift:
Øverst har vi altid et smukt, provokerende eller tankevækkende billede som blikfang. Som overskrift har vi skrevet emnet for samtalesalonen med store bogstaver for at gøre det lettere at skelne de mange samtalesaloner fra hinanden.

Tid og sted:
Gør det meget tydeligt, hvor og hvornår samtalesalonen foregår. Hvis I mødes udendørs, så skriv meget præcist, hvor I mødes (ved statuen, ved skiltet, ved dette bestemte hus- nummer). Ellers bliver du for svær at finde.

Tankevækkende spørgsmål:
Vi plejer at indlede invitationen med et par af de spørgsmål, vi kunne finde på at stille til samtalesalonen. Formålet med spørgsmålene er at afmystificere, hvad det hele handler om og hvordan det foregår. Når gæsterne allerede i invitationen har set nogle eksempler på spørgsmål, som de vil få lejlighed til at tale om, kan det både pirre deres nysgerrighed og vise dem, at det i hvert fald er noget, de kan snakke med om.
Introduktion til emnet – og hvorfor det er vigtigt:
Derefter giver vi en kort introduktion til emnet. Hvorfor synes vi som værter, at det er værd at tale om. I praksis har disse introer ofte været en mini-version af den velkomsttale, vi senere holder til selve samtalesalonen.

Praktiske informationer:
Til sidst skriver vi altid lidt praktisk om, hvad det vil sige at deltage i en samtalesalon. Sørg også i invitationen for at understrege, at det ikke kræver forhåndskundskaber eller forberedelse. Og at det faktisk er en fordel at dukke op alene. Der er så mange, der bliver så usikre på, om det nu også er noget for dem, så jo mindre de er i tvivl om ’reglerne’ og bliver bekræftet i, at de er velkomne, jo bedre. Hvis du holder samtalesalonen udendørs, kan du minde folk om at tage paraplyer og praktiske sko med, hvis det regner – for salonen bliver jo også afholdt, selvom vejret er dårligt.

Skærmbillede 2016-06-10 12.23.45

Comments are closed.