Kom til samtalesalon

Kom til samtalesalon

 

Efter 6 år med månedlige, åbne Samtalesaloner, holder Borgerlyst ikke selv længere faste samtalesaloner.

Indimellem holder vi en klassisk samtalesalon, når vi har lyst til at udforske et nyt emne eller bare synes, det er for længe siden sidst. Det er et godt sted for både stamgæster, nybegyndere og kommende værter at opleve grundmetoderne i praksis.

Men ellers koncentrerer vi os om at udvikle nye eksperimenter og samtalekoncepter, hvor vi videreudvikler metoderne. Her er du selvfølgelig også meget velkommen til at deltage.

Begge dele annoncerer vi her på siden og på Samtalesaloners Facebook-side, når de er under opsejling. Men den nemmeste måde at følge med er ved at tilmelde sig vores nyhedsbrev her:

HVORDAN FOREGÅR DET?

Hvis du aldrig har været til samtalesalon før, så start med at se denne lille film. Den giver et fint indtryk af stemningen:

HVEM ER DE ANDRE?
Alle er velkomne til at deltage i Borgerlysts Samtalesaloner. Jo mere forskellige vi er, jo sjovere.
Vi kører altid uden tilmelding, så vi aner ikke selv, hvor mange, der kommer fra gang til gang. Nogle gange er ca. 20, vi har været oppe på ca. 100 – og for det meste er vi 40-50 stykker. Gæsterne er meget forskellige – både i alder, baggrund, faglighed og politisk overbevisning. Og det er en vigtig del af pointen: det er sjovt og tankevækkende at snakke med nogen, der er et andet sted i livet og har nogle andre erfaringer end én selv. Alle ankommer som et “ubeskrevet blad” og du vælger selv, hvor personligt, du har lyst til at fortælle.

Du er altid velkommen til at tage venner og bekendte med under armen, men Samtalesaloner er faktisk en af de få gå-ud-muligheder herhjemme, hvor det næsten er sjovest at komme alene. Det hele går jo alligevel ud på at snakke med nogen, du ikke kender – og værterne skal nok sørge for, at du finder nogen at snakke med.

HVAD HVIS JEG IKKE VED NOGET OM EMNET?
Vi vælger altid emner, som alle kan tale med om – så du skal ikke forberede dig, inden du kommer. Du snakker bare med som den du er og deler, det du har på sinde og hjerte. Nogle gæster kommer for at tage de helt store snakke om livet, samfundet og hverdagen – andre har mere lyst til at snakke om mere konkrete spørgsmål. I løbet af aftenen kommer du til at tale med flere forskellige samtalepartnere – typisk to og to eller tre og tre – og det er helt op til din og dine samtalepartnere at sætte en tone, der passer netop jer, i jeres egen samtale. Værterne giver jer nogle samtalestartere i form af stikord, spørgsmål og samtalemenuer, I kan tage udgangspunkt i og som sikrer, at I starter jeres samtaler et uventet sted – men I bestemmer selv, hvor de bærer hen.

HVAD KOMMER DER TIL AT SKE?
En samtalesalon er kendetegnet ved et tydeligt værtskab og en stram styring, der sikrer, at du hele tiden kommer til at tale med nogen, du ikke kender – og starter samtalerne uventede steder. I løbet af de to timer samtalesalonen varer vil du blive ført igennem flere forskellige øvelser. Nogle består af ganske samtaler på ca 5 minutter – andre gange sidder eller går du i en halv time med én anden deltager, hvor I snakker om den samme samtalemenu. De fleste samtaler foregår i grupper på to og to eller tre og tre for at sikre det optimale nærvær i samtalerne – men ind i mellem kan vi også finde på at samle jer alle sammen på gulvet og lave et par fælles samtaleøvelser. Hvis du ankommer lidt før starttidspunktet sætter vi dig for det meste i gang med en velkomstøvelse, så du allerede er godt varmet op, når vi byder officielt velkommen.

HVOR FOREGÅR DET, HVORDAN MELDER JEG MIG TIL – OG HVAD KOSTER DET?
Om sommeren mødes vi typisk i parker eller går en tur sammen – og hyggesnakker under paraplyerne, hvis det regner. Om vinteren skifter vi lidt mellem forskellige cafeer. Nogle gange samarbejder vi med for eksempel Statens Museum for Kunst om særlige varianter af Samtalesaloner, som for eksempel da vi holdt Samtalemiddag om HJEM i deres museumsgade eller Samtalesalon om TUSMØRKE i Hammerhøisalen, hvor vi i aftenens anledning fik lov at dæmpe lyset, så der opstod masser af tusmørkestemning. Eller med Dansk Arkitektur Center, hvor vi grundlovsdag 2015 holdt samtalefrokost på kajen. Halvdelen af gæsterne byggede de langborde, vi skulle sidde ved – den anden halvdel havde mad med, og sammen komponerede vi en fælles grundlovstale.

Borgerlysts åbne samtalesaloner koster normalt ikke noget at deltage i. Det hele foregår på frivillig basis som en del af Samfundslaboratoriet Borgerlysts mange eksperimenter for at skabe mere handlekraft i hverdagen. For at gøre det så nemt og fleksibelt som muligt kræver det ingen tilmelding – gæsterne dukker bare op, som det lige passer. Og det er hyggeligt og sjovt uanset, om vi er få eller mange.

HVEM STÅR BAG ALLE DE ANDRE SAMTALESALONER RUNDT OM I LANDET?

Samtalesaloner er et frit koncept, som alle er velkomne til selv at starte op rundt om i landet, så længe de følger den Creative Commons Licens, materialet er udgivet under. Og vi er så glade for at se, at der i dag bliver holdt masser af variationer over temaet Samtalesaloner rundt om i landet. Nogle af værterne kender vi til, fordi de flere gange har været gæster til vores Samtalesaloner, andre har fundet inspiration her på hjemmesiden eller i vores bog. Nogle er trænede facilitatorer, andre prøver kræfter med værtskabet for allerførste gang. Og atter andre kan bare godt lide ordet Samtalesaloner og har udviklet deres egne koncepter for indhold og arrangementer. Så du kan sagtens dukke op til et arrangement, der hedder en samtalesalon, men som ligger meget langt fra det koncept, vi beskriver her på siden.

Vi har flere gange forsøgt at lave et fælles Danmarkskort eller fælleskalendere for at skabe et overblik over de mange initiativer. Men der sker så meget, og det ændrer sig så hurtigt, at det bliver for svært at sikre, at oversigterne er opdaterede – og så bliver det hurtigt lidt lige meget. Så vores bedste anbefaling er at søge “Samtalesaloner” på Google eller Facebook. Så dukker der en masse undersider frem om de lokale initiativer. Kontakt dem direkte, hvis du vil høre nærmere. Det er de færreste, vi selv kender til, så vi ved ikke, hvornår de holder næste arrangement eller hvad der er på programmet. Vi glæder os bare over, at ideen spreder sig.

Hvis det er vigtigt for dig at opleve en samtalesalon, der svarer til de metoder, vi beskriver her på siden, er det kun til vores egne arrangementer, vi kan garantere, at det er den oplevelse, du får, hvis du møder op. Ellers kan det være en god ide lige at kontakte værten for at høre lidt nærmere om dem og den samtalesalon de planlægger at afholde. Kontakt dem direkte – vi kender ikke svaret. Men vi opfordrer til at bakke op om de modige, der tager initiativ til at holde deres egne samtalesaloner.

Comments are closed.